Táltos Szülőkör Egyesület

Segítse adományával a hátrányos helyzetű gyerekeket!
Adószáma: 18463536-1-06

Bővebb információ >>

Táltos Szülőkör Egyesület

Bemutatkozás

Mártonné Ritter Mary alapító-igazgató

Egyetemi oktatóként leendő tanárokat tanítottam - tanítani. Tapasztalataim arra mutattak, a közoktatás nagyüzemében éppen a gyermekek nem kapnak lehetőséget, maga a rendszer egyszerűen nem képes alkalmat teremteni, hogy felfedezzük őket, mindazt, ami bennük van. Édesanya vagyok, két gyermekem van, s a fiam éppen akkor készült iskolát választani. A problémákat már nem csupán az íróasztalom mögül láttam. Ami a munkám során megérintett, személyes üggyé változott. Azt mondtam: ha nincs számomra is elfogadható iskola, a tehetséget kibontakoztató oktatási rendszer, akkor létre kell hozni. A korábbi álmodozásból valódi tervezés lett, s lassan felépült az igazi, nagy projekt: a Táltos. Igazodnunk azért kellett - természetesen - a világhoz, de menet közben a világon is igazítottunk egyet....

Mártonné Ritter Mary
alapító-igazgató

 

AblakokKétféle idő és kétféle tér van. Ablakot nyitni abba a másikba, amelyből mozdulatlan óriások, gyermekeink tekintenek ránk: ez a mi pedagógiánk. 1997-ben a Táltos Iskola megnyitó ünnepségén Göncz Árpád a Magyar Köztársaság Elnöke a következő szavakkal köszöntötte Szeged tehetséggondozó iskoláját:

"A szegedi Táltos Tehetséggondozó Iskola szakszerű pedagógiai programját áthatja a gyermekszeretet, valamint a tudás és a kultúra átadásának - a tiszta és nyílt gyermeki lélekhez méltó - alázata. Az iskola tökéletesen kiegészíti a dél-alföldi régió iskolapalettáját, egyben ékesen bizonyítja - a szívemhez oly közel álló - Szeged szellemiségének örökös megújuló képességét.

A szegedi Táltos Tehetséggondozó Iskolaközpont létrejöttét szívből üdvözlöm, további működését pedig minden tőlem telhető eszközzel támogatom."
 
Budapest, 1997. március
Göncz Árpád - A Magyar Köztársaság elnöke
 

A szegedi székhelyű Táltos Iskola pedagógiai újdonság, iskolatípus. 1997-ben alakult a kiemelkedő tehetségű szegedi és városkörnyéki gyermekek oktatására. Akkor két alsó tagozatos osztállyal (1. és 4.), viharvert, korábban hajléktalanok lakta épületben. Ma 8+4 gimnáziumi osztályos rendszert, a Tiszától a Zaláig 105 művészeti iskolai csoportot működtetünk, s a tehetséggondozást, egyéni képességek kibontakoztatását tűzték ki célul a 2007/2008-as tanévtől működtetett hódmezővásárhelyi és zalaszentmihályi, valamint a 2008/2009-es tanévben csatlakozott balotaszállási és zsanai tagiskolák.

Bővebben: Felépült a jövő: Táltos Iskola

Mértékek a TáltosbanÁltalános iskolánkban évfolyamonként legfeljebb 16 fős osztályokban tanítunk. Már elsőben, igaz játékos formában elkezdődik az angol nyelv és a számítástechnika, 4. évfolyamtól a német nyelv tanítása - mindkettő emelt szinten. A harmadik idegen nyelv oktatásával a 9. osztályig várunk. Ezt az évfolyamot, a gimnázium első osztályát a 2002/2003. tanévben indítottuk. Felmenő rendszerben a teljes évfolyamos gimnáziumban tanulhatnak tovább diákjaink, valamint OKJ- s szakképesítést szerezhetnek, ECDL vizsgát tehetnek. Az általános iskola helyi tantervében nagyobb óraszámban szerepel a matematika, a gimnáziumban ugyanez igaz a tánc- és dráma, valamint a mozgóképkultúra és a médiaismeretek tantárgyakra. Mindkét oktatási fokon megemelt óraszámban oktatunk számítástechnikát.

Bővebben: Mértékek a Táltosban

Téli Magyarország túrákTáltos Iskola kiemelt oktatási és nevelési célja a Magyarország és magyarságismeret, a legalkalmasabb erre az ország és természetjárás. A lebilincselő természeti környezet, a nagy múltú tájak átitatják a gyermeklelkeket saját magyarságuk élményével, igézi őket a táj, lelkületük, személyiségük szilárdul, gazdagodik.

Bővebben: Csikótábor a Táltos Iskolába lépőknek

1. oldal / 2

Ez az oldal cookie-kat (sütiket) használ a felhasználók hitelesítéséhez és a látogatói statisztikához.

Elfogadom

Facebook oldalunk

Belépés